bouw van het nieuwe dierenasiel gestart

15.03.2015 bouw dierenasiel gestart

Lommel, 15.03.2015

Deze week is de bouw van het nieuwe dierenasiel in Lommel van start gegaan. Het project, met een geraamd prijskaartje van 1,2 miljoen euro, moet rond het jaareinde klaar zijn. Het asiel zal onderdak bieden aan honden en katten uit Lommel en acht andere gemeenten.

start werken dierenasiel maart 2015  Maatheide Lommel

start werken dierenasiel maart 2015 Maatheide Lommel

Lommel In de regio Lommel is er een noodasiel op de stedelijke werf, maar er werd al geruime tijd gezocht naar een definitieve locatie. ‘Het zal vooral een functioneel gebouw worden’, aldus schepen van Openbare Werken Geert Jansen (Open VLD) gisteren op de werf, een terrein van 49 are waar eerder dit jaar al een dierencrematorium de deuren opende.

Het asiel zal 26 hondenverblijven met buitenruimte tellen. ‘Hiervan kunnen er vijf flexibel worden ingericht als grotere hondenverblijven en eventueel als quarantaineruimte. Er is opvangvoorziening voor 45 zwerfkatten, 12 quarantainekatten, 15 zieke katten en er zijn 8 vertrekken voor de reguliere gezamenlijke kattenopvang.’

Operatiekwartier

Het asiel zal ook de nodige verzorgingsruimte hebben. Zo is er een afzonderlijke werkplaats voor de dierenarts en is er een operatiekwartier. Ook administratieve functies en bergingen krijgen een onderkomen.

De provincie subsidieert van de geraamde totale kostprijs van 1.220.451 euro, maar liefst 80%. De stad Lommel brengt de grond in en betaalt 180.000 euro.

De overige participerende gemeenten – Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Peer, Tessenderlo en Ham -betalen samen nog een aandeel van 66.145 euro.

Kersvers schepen van Dierenwelzijn Anick Berghmans (SP.A) verwacht veel van het asiel. ‘Bezoekers zullen niet zomaar door heel het gebouw kunnen wandelen en zo de dieren onnodig onrustig maken. Een verbetering.’

Geert VAN BAELEN ■

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather